Дезінфекція при кишкових інфекціях
Зараження кишковими вірусами і бактеріями може відбуватися через предмети побуту (постіль, меблі, іграшки, посуд і т. Д.), Забруднені виділеннями хворої людини. Основою профілактики більшості кишкових інфекцій є заходи, спрямовані на розрив механізмів і шляхів передачі збудників, серед яких провідна роль належить дезінфекційним заходам.
Заключна дезінфекція при дизентерії, черевному тифі, паратифах та інших гострих кишкових інфекціях проводиться бригадою з 3 чоловік (2 дезинфектора, дезінструктор або помічник епідеміолога). У дитячий заклад з бригадою виїжджає лікар або помічник епідеміолога. Заключна дезінфекція проводиться в такому порядку:
1) попередньо зрошують дезинфікуючим розчином підлогу, потім проводять обстеження вогнища кишкової інфекції з метою визначення обсягу та черговості дезінфекційних заходів;
2) в літній час при наявності мух виробляють їх знищення при закритих вікнах і кватирках; загиблих мух змітають і спускають в каналізацію;
3) дезінфекції піддають в першу чергу найбільш значущі фактори передачі збудників кишкових інфекцій:
– Виділення хворого: засипаються сухим хлорним вапном або двутретіосновной сіллю гіпохлориту кальцію в співвідношенні 1: 5, експозиція – 1 година;
– Посуд для виділень занурюється в дезінфікуючий розчин;
– Натільну і постільну білизну: занурюється в дезінфікуючий розчин;
– Посуд для їжі і пиття: кип’ятиться протягом 15 хвилин в 2% розчині натрію гідрокарбонату або розчині миючого засобу або занурюється в дезінфікуючий розчин; після знезараження посуд миється гарячою водою;
– Іграшки: обробляють також як посуд для їжі і пиття; м’які іграшки слід обробляти в дезінфекційних камерах;
– Залишки їжі: кип’ятять протягом 15 хвилин; рідкі залишки їжі можуть бути засипані сухим хлорним вапном (1: 5, експозиція – 1 година);
– Поверхні підлоги, стін і інші: обробляють шляхом зрошення з гідропульта протирання ганчір’ям, змоченим в дезинфицирующем розчині;
– Матеріал для прибирання: занурюється в дезінфікуючий розчин (концентрацію робочих розчинів і експозицію см. Табл. 4);
4) при заключної дезінфекції з приводу холери, черевного тифу, поліомієліту, вірусного гепатиту А носильні речі, а також подушки, матраци і ковдри піддають камерної дезінфекції; при інших кишкових інфекціях (дизентерія, сальмонельози) ці речі в дезінфекційних камерах обробляють при наявності відповідних показань; призначені для камерної дезінфекції речі укладають в мішки, зрошують останні дезинфікуючим розчином, рекомендованим для знезараження приміщення, і направляють для камерного знезаражування;
5) знезараження всіх приміщень вогнища (підлога, меблі, підвіконня, двері, ручки дверей) виробляють послідовно, переходячи з більш віддалених кімнат (або частин кімнати) в ближчі до виходу;
6) обробляють місця загального користування – кухню, ванну (раковина, крани), коридор, туалет (ручка унітазу) і ін. [18].
Таблиця 4.
Хімічні засоби дезінфекції
при дизентерії, черевному тифі, паратифах
| Найменування об’єкта | хлорамін | Сульфохло- карантині | Хлордезін | Перекис водню | ||||
| конц | експ | конц | експ | конц | експ | конц | експ | |
| Прибиральний інвентар | 0,5 | 60-240 ? | 0,2 | 60 ? | 120 ? | 120 ? | ||
| Білизна і забрудненого повітря виділ | 240 ? | 0,2 | 60 ? | 120 ? | 60 ? | |||
| Білизна погано загрязн виділеннями | 0,2 | 60 ? | 0,1 | 30 ? | 0,5 | 120 ? | 30 ? | |
| Посуд із залишками їжі | 60 ? | 0,2 | 60 ? | 120 ? | 60 ? | |||
| Посуд без залишків їжі | 0,5 | 30 ? | 0,1 | 30 ? | 0,5 | 120 ? | 30 ? | |
| іграшки | 0,5 | 30 ? | 0,1 | 60 ? | 0,5 | 15 ? | 15 ? | |
| Приміщення, меблі | 0,5 | 60 ? | 0,2-0,1 | 30 ? -60 ? | 0,5 | 15 ? | 60 ? | |
| Сантехоборудов | 30 ? | 0,2 | 60 ? | 0,5 | 60 ? | 60 ? | ||
| транспорт | 45 ? | 0,1 | 60 ? | 0,5 | 60 ? | 60 ? | ||
| Судини для виділень | 60 ? | 0,2 | 60 ? | 120 ? | 60 ? |
Продовження таблиці 4.
| Найменування об’єкта | Дезам | Na і K солі ДХЦК | Дихлор-1 | Дезоксон-1 | |||||
| конц | експ | конц | експ | конц | експ | конц | експ | ||
| Прибиральний інвентар | 0,5 | 120 ? | 0,2 | 120 ? | 60 ? | 0,2 | 60 ? | ||
| Білизна і забрудненого повітря виділений | 0,5 | 120 ? | 0,2 | 60 ? | 120 ? | 0,2 | 60 ? | ||
| Білизна не забруднений виділеннями | 0,25 | 15 ? | 0,1 | 30 ? | 30 ? | 0,1 | 30 ? | ||
| Посуд з ост їжі | 0,5 | 60 ? | 0,2 | 120 ? | 60 ? | 0,2 | 60 ? | ||
| Посуд без залишків їжі | 0,25 | 15 ? | 0,1 | 30 ? | 30 ? | 0,1 | 15 ? | ||
| іграшки | 0,25 | 15 ? | 0,1 | 30 ? | 30 ? | 0,1 | 30 ? | ||
| Приміщення, меблі | 0,25 | 15 ? | 0,2 | 60 ? | 60 ? | 0,1 | 30 ? | ||
| Сантехоборудованіє | 0,25 | 60 ? | 0,2 | 120 ? | 60 ? | 0,2 | 30 ? | ||
| транспорт | 0,25 | 15 ? | 0,2 | 60 ? | 60 ? | 0,1 | 30 ? | ||
| Судини для вирізнення | 0,25 | 60 ? | 0,2 | 120 ? | 120 ? | 0,2 | 60 ? |
Дезінфекція при вірусному гепатиті А. Після виявлення хворого на вірусний гепатит до госпіталізації і в разі ізоляції його вдома в осередку здійснюється поточна дезінфекція, яка організовується дільничним лікарем, а проводиться особами доглядають за хворим. Навчання цих осіб правил проведення дезінфекції проводять медичні працівники.
Хворого на вірусний гепатит А ізолюють в окрему кімнату, забезпечують його індивідуальними предметами: постільними речами, білизною, рушниками, носовими хустками, серветками, предметами особистої гігієни, посудом для прийому їжі, посудом для збору та знезараження виділень.
Натільну і постільну білизну хворого кип’ятять протягом 15 хвилин з моменту закипання в 2% мильно-содовому розчині або розчині будь-якого миючого засобу (20 г на 1 л води) з наступним пранням.
Використаний посуд для прийому їжі і пиття, іграшки (крім пластмасових) кип’ятять в 2% розчині харчової соди протягом 15 хвилин з моменту закипання. Пластмасові іграшки миють гарячим 2% содовим розчином або милом, потім занурюють в окріп.
Виділення хворого (випорожнення, сеча, блювотні маси) засипають сухим хлорним вапном або нейтральним гіпохлоритом кальцію (НГК) в співвідношенні 200 г на 60 хвилин, після чого зливають в каналізацію. Якщо виділення містять мало вологи, то додають воду в співвідношенні 1: 4.
Використаний посуд з-під виділень після спорожнення піддають дезинфекції одним з розчинів, наведених в табл. 5, потім промивають зовні і зсередини водою.
Прибирання підлоги виробляють з використанням гарячого 2% мильного або содового розчину, або розчину будь-якого миючого засобу. Спеціально призначеної дрантям обробляють ручки дверей туалету, спускового бачка.
Ганчір’я, мочалки і інші предмети прибирання кип’ятять в 2% содовому розчині або в розчині будь-якого миючого засобу протягом 15 хвилин з моменту закипання.
Килими, килимові доріжки чистять щіткою, змоченою в 1% розчині хлораміну або пропрасовують гарячою праскою через вологу тканину і прибирають на час карантину.
У упорядкованих квартирах заключна дезінфекція може проводитися населенням в обсязі поточної дезінфекції.
Поточна дезінфекція в дитячих дошкільних установах (у групі, де виявлений хворий) проводиться персоналом цих установ при підозрі на захворювання вірусним гепатитом А до госпіталізації хворого, а також протягом 35 днів спостереження з дня ізоляції останнього хворого. В інших групах в цей період посилюється контроль за виконанням санітарно-гігієнічного режиму.
Інструктаж медичного персоналу (лікаря, медсестру) дитячого закладу про зміст, обсяг і методикою дезінфекційних заходів проводиться лікарем-дезінфекціоніст або помічником епідеміолога центру дезінфекції та стерилізації або центру гігієни і епідеміології.
В карантинних групах, де був виявлений хворий на вірусний гепатит А, виключають з ужитку килими, килимові доріжки, м’які іграшки, фіранки. Проводять боротьбу з мухами в приміщеннях і на території.
Протягом всього періоду карантину проводять знезараження столового і чайного посуду, дрантя для її миття, столів, дрантя для прибирання, залишків їжі, білизни, іграшок, манежів, полиць для зберігання підкладних клейонок, кімнат дитячих ігор, дверних ручок, кранів, санвузлів, горщиків , прибирального інвентарю.
Поверхні підлоги, меблів, підвіконь, дверей, дверних ручок, кранів протирають не менше 2 разів на день дрантям, змоченою в дезинфицирующем розчині. Спинки ліжок щодня в кінці робочого дня протирають ганчір’ям, змоченим теплою водою з миючим засобом.
У школах заключну дезінфекцію проводять за вказівкою епідеміолога при виникненні групових захворювань (3 і більше випадків) або повторних випадків, силами центру дезінфекції та стерилізації, дезінфекційного відділу (відділення) центру гігієни і епідеміології. При одиничних випадках вірусного гепатиту А заключну дезінфекцію виконує технічний персонал школи за рекомендацією центру дезінфекції та стерилізації або дезінфекційного відділу (відділення) центру гігієни і епідеміології.
Дезінфекції піддають приміщення і обладнання класу, де виявлений хворий, буфети, їдальні, санвузли, коридори, спортивний зал і музичні класи, майстерні та інші місця загального користування, перила сходових маршів. При організації навчального процесу в школі по кабінетної системи заключну дезінфекцію проводять у всіх кабінетах, де займався хворий.
При виникненні захворювань вірусним гепатитом А в групі продовженого дня, в приміщеннях цієї групи проводять заключну дезінфекцію, а потім профілактичну дезинфекцію при карантині.
Якщо в школі протягом тривалого часу відзначається підвищена захворюваність вірусним гепатитом А, то необхідно постійно (в період карантину, а також при відсутності випадків захворювань) такі об’єкти, як дверні ручки в туалетах, спускові крани унітазів, водопровідні крани протирати ганчір’ям, змоченим в дезинфицирующем розчині, після кожної зміни. Ручки дверей в класах, перила сходів протирають із застосуванням дезінфікуючих засобів 2 рази в день під час вологого прибирання приміщень [29, 41].
Режими дезінфекції, рекомендовані при вірусному гепатиті А, доцільно використовувати при проведенні дезінфекції в осередках ротавірусної інфекції, збудники якої характеризуються приблизно такий же стійкістю до дезінфікуючих засобів як і віруси гепатиту А [41].
Таблиця 5.
Хімічні засоби дезінфекції при вірусному гепатиті А
| Найменування об’єкта | хлорне вапно | хлорамін | Нейтральний гіпохлорит кальцію | Сульфохло-карантині | ||||
| конц | експ | конц | експ | конц | експ | конц | експ | |
| виділення хворого | 200 г / кг | 60 ? | 200 г / кг | 60 ? | ||||
| Посуд для виді- лений хворого | 1,0 | 60 ? | 1,0 | 60 ? | 0,9 | 0,2 | 90 ? | |
| Посуд (чайна, їдальня) | 1,0 | 120 ? | 1,0 | 120 ? | 0,6 | 60 ? | 0,2 | 90 ? |
| залишки їжі | 200 г / кг | 30 ? | 100 г / кг | 30 ? | ||||
| Білизна (натільна, постільна) | 1,0 | 60 ? | 0,1 | 120 ? | ||||
| Білизна, забруднених ве виділеннями | 3,0 | 120 ? | 0,1 | 120 ? | ||||
| іграшки | 1,0 | 60 ? | 1,0 | 60 ? | 0,6 | 30 ? | 0,1 | 60 ? |
| Поверхні в приміщенні | 1,0 | 60 ? | 1,0 | 60 ? | 0,6 | 30 ? | 0,2 | 60 ? |
| Санітарно-техни- чеський оборудов | 3,0 | 30 ? | 3,0 | 30 ? | 0,6 | 30 ? | 0,2 | 60 ? |
| Транспорт, доста- вившись хворого | 1,0 | 60 ? | 0,2 | 60 ? | ||||
| Прибиральний інвентар | 1,0 | 120 ? | 3,0 | 60 ? | 0,6 | 120 ? | 0,1 | 120 ? |
Дезінфекція при холері. При виявленні хворого на холеру (вібріоносія) заключна дезінфекція за місцем виявлення проводиться центром дезінфекції та стерилізації або дезінфекційним відділом центру гігієни і епідеміології. За місцем проживання заключна дезінфекція повинна бути проведена не пізніше 3 годин з моменту госпіталізації хворого, а за місцем роботи або навчання – не пізніше першої доби після виявлення.
Персонал, що виконує дезінфекцію, після прибуття в осередок холери одягає протичумний костюм 2-го типу, доповнений клейончастими нарукавниками і фартухом, а також респіратором РУ-60 М або РПГ-67 з патроном марки А. Послідовність дій при проведенні заключної дезінфекції в осередку холери:
– Рясне зрошення дезінфікуючим розчином статі, починаючи від входу;
– Знезараження виділень хворого і залишків їжі;
– Збір та знезараження посуду;
– Відбір м’яких речей (білизна, постільні приналежності, килими, доріжки, верхній одяг і т. Д.) Для знезараження в дезінфекційної камері, укладка їх в мішки, зволожені дезінфікуючим розчином, оформлення відповідних документів та перенесення речей в машину;
– Дезінфекція предметів обстановки і зрошення стін на висоту до двох метрів;
– Після дезінфекції приміщення хворого проводиться знезараження кухні, ванній, туалету, коридору, повторне зрошення статі;
– Знезараження санітарно-дворових установок (туалети, сміттєві ящики, помийні ями і ін.);
– При наявності колодязів проводиться знезараження зрубів колодязів і хлорування води в них;
– Після закінчення обробки вогнища дезінфекційна бригада знезаражує свою спецодяг (взуття, рукавички, гумові фартухи) і змінює халати.
За місцем роботи або навчання хворого холерою (вібріоносія) в обов’язковому порядку проводять знезараження в приміщенні, де знаходився хворий (вібріоносій) – безпосередньо на його робочому місці, а також в місцях загального користування – буфетах (робочих їдальнях), душових і санвузлах.
При виявленні хворого на холеру (при підозрі на холеру) в амбулаторно-поліклінічних та лікувально-профілактичних установах силами персоналу цих установ проводиться дезінфекція випорожнень і блювотних мас, кабінету лікаря та інших приміщень, де знаходився хворий, місць загального користування, спецодягу персоналу, який брав участь в прийомі і огляді хворого, інструментарію, використаного під час прийому хворого.
У лікувальному закладі, куди госпіталізовано хворого холерою (при підозрі на холеру) проводяться наступні заходи:
– Проводять санітарну обробку хворого I-II ступеня дегідратації в санітарному пропускнику приймального відділення (при цьому душем не користуються) з подальшим знезараженням змивних вод і приміщення;
– Речі хворого збирають в клейончатий мішок і відправляють для знезараження в дезінфекційну камеру;
– Приміщення приймального відділення дезінфікують після прийому хворого;
– Хворих забезпечують індивідуальними горщиками або підкладним суднами;
– Виділення хворих знезаражують в ємностях; знезаражені виділення виливають в каналізацію або виносять в спеціально підготовлену водонепроникну вигрібну яму, а судна і горшки додатково знезаражують зануренням в дезінфікуючий розчин в спеціально виділеному приміщенні;
– М’який інвентар (натільну і постільну білизну хворих) збирають в клейончасті мішки (в бак з кришкою) і знезаражують кип’ятінням або шляхом замочування в дезинфицирующем розчині в спеціально виділеному приміщенні;
– Постільні приналежності (ковдри, матраци, подушки) після виписки хворого знезаражують в дезінфекційної камері;
– Столовий посуд після користування хворим потрібно звільнити від залишків їжі, знезаражують кип’ятінням або занурюють у дезінфікуючий розчин; після знезараження посуд миють, сушать і знову використовують, щоб не виносити з відділення;
– В палатах, коридорах, харчоблоках проводять не рідше 2 разів протягом дня вологе прибирання з використанням дезінфікуючих розчинів;
– У всіх приміщеннях і на території інфекційної лікарні проводять протівомушіние заходи;
– Збиральний інвентар (тази, відра та ін.) Маркують, використовують строго по призначенню і знезаражують після кожного користування;
– При закритті стаціонару проводять заключну дезінфекцію з обов’язковим бактеріологічним контролем її якості.
У сільській місцевості, включаючи польові стани, організація дезінфекційних заходів здійснюється так само, як і в умовах міста [41].
Основні засоби дезінфекції при холері наведені в табл. 6.
Таблиця 6.
Хімічні засоби дезінфекції при холері
| Найменування | хлорамін | Сульфохло- карантині | Na і K солі ДХЦК | Гіпохлорит натрію | ||||
| об’єкта | Конц (%) | Експ (хв) | Конц (%) | Експ (хв) | Конц (%) | Експ (хв) | Конц (%) | Експ (хв) |
| предмети прибирання | 240 ? | 0,2 | 60 ? | 0,2 | 120 ? | 60 ? | ||
| Судини д / виділений | 30 ? | 0,2 | 60 ? | 0,2 | 120 ? | 60 ? | ||
| Посуд столовий, чайна | 0,5 | 30 ? | 0,2 | 60 ? | 0,2 | 120 ? | 60 ? | |
| Ганчір’я для миття посуду | 0,5 | 60 ? | 0,1 | 60 ? | 0,2 | 60 ? | – | – |
| Білизна постільна, натільна | 240 ? | 0,2 | 60 ? | 0,2 | 60 ? | – | – | |
| іграшки | 0,5 | 30 ? | 0,1 | 0,1 | 30 ? | – | – | |
| Поверхні по- приміщень, меблів, туалетні, ван- ні, транспорт | 60 ? | 0,1 | 0,2 | 30 ? | 30 ? | |||
| Виділення і залишки їжі | Хлорне вапно 1: 5 – експозиція 1 годину Na і K солі ДХЦК 1:10 – експозиція 2 години |
Продовження таблиці 6.
| Найменування | Хлор вапно (осв розчин) | Хлордезін | лізол | Н2О2 0,5% СМС | ||||
| об’єкта | Конц (%) | Експ (хв) | Конц (%) | Експ (хв) | Конц (%) | Експ (хв) | Конц (%) | Експ (хв) |
| предмети прибирання | 60 ? | 120 ? | 60 ? | 30 ? | ||||
| Судини д / виділений | 30 ? | – | – | 30 ? | – | – | ||
| Посуд столовий, чайна | 0,5 | 30 ? | 120 ? | – | – | 30 ? | ||
| Ганчір’я для миття посуду | 0,5 | 60 ? | 0,5 | 60 ? | – | – | 30 ? | |
| Білизна постільна, натільна | – | – | 120 ? | 60 ? | 30 ? | |||
| іграшки | 0,5 | 30 ? | 0,5 | 15 ? | 30 ? | 15 ? | ||
| Поверхні по- приміщень, меблів, туалетні, ван- ні, транспорт | 30 ? | 0,5 | 30 ? | 30 ? | 30 ? | |||
| двір санустановк |
