Система безперервного професійного розвитку для атестації медсестер

ВІЛ/СНІД

Система безперервного професійного розвитку для атестації медсестер

Вже з 1 січня 2024 року атестація медичних сестер відбуватиметься так, як нині в лікарів: вони відвідуватимуть заходи безперервного професійного розвитку (БПР) та здобуватимуть за це бали, які враховуватиме атестаційна комісія. Лікарі вже декілька років атестуються за цією системою, натомість для медсестер усе нове, і на перший погляд система БПР може здаватися складною.

КМУ затвердив Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників (далі — Положення, Постанова №725) постановою від 14.07.2021 № 725. Документ набрав чинності 1 січня 2022 року.

Через воєнний стан початок застосування вимог Положення до фармацевтів, молодших спеціалістів з медичною освітою, інших професіоналів та фахівців сфери охорони здоров’я переноситься на 1 січня 2024 року.

Увага! У 2023 році медсестрам і фармацевтам не потрібно набирати бали БПР.

Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 725» від 29.09.2023 № 1036. Документ вдосконалює умови проходження безперервного професійного розвитку (БПР) для працівників сфери охорони здоровʼя. Зокрема, нормативне-правове регулювання дасть змогу працівникам ефективніше підвищувати кваліфікацію, а також впровадити функціонал електронної системи БПР. 

Важливі зміни стосуються керівників закладів охорони здоров’я. Вони матимуть змогу здійснювати БПР. Це допоможе підтримувати та підвищувати їхню професійну компетентність, а значить — покращувати якість надання медичної, фармацевтичної та реабілітаційної допомоги людям.

Окрім того, ініційовані зміни дадуть змогу:

  • із 1 січня 2024 року впровадити обов’язковий БПР для нових груп працівників сфери охорони здоров’я: фармацевтів, медичних сестер/братів, працівників з вищою немедичною освітою, що працюють у сфері охорони здоров’я, фахівців з реабілітації, у тому числі тих, які працюють у профспілкових організаціях і громадських об’єднаннях, що провадять діяльність у сфері охорони здоров’я;
  • розширити можливості для розвитку через участь у нових формах заходів БПР (як-от «групи рівних»);
  • встановити вимоги щодо структури та змісту навчальних програм заходів БПР з метою забезпечення їх якості.

Джерело: https://medplatforma.com.ua/article/2413-sistema-bpr-dlya-atestats-medsester-koli-yak-pratsyuvatime