Чай або кава? Вживання обох напоїв знижує ризик ішемічного інсульту та деменції

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ'Я СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Згідно з дослідженням здорових людей віком 50-74 років, результати якого були опубліковані 16 листопада у журналі «PLOS Medicine», вживання кави або чаю може бути пов’язане з нижчим ризиком інсульту та деменції. Вживання кави також було асоційоване із нижчим ризиком постінсультної деменції.

Дослідники з медичного університету м. Тяньцзинь  (Китай) вивчили дані 365 682 учасників британського біобанку, які були набрані в період з 2006 по 2010 рр. з подальшим спостереженням до 2020 р. Спочатку учасники самостійно повідомляли про споживання кави та чаю. За період спостереження  у 5079 учасників розвинулася деменція, а у 10 053 осіб був хоча б один інсульт.

Ризик ішемічного інсульту був на 10 % нижчий у тих, хто споживав не більше однієї філіжанки кави на день, та на 16 % в осіб, що випивали більше двох філіжанок на день.

Найбільшу користь отримали ті, хто пив упродовж дня як каву, так і чай. Вживання 2-3 філіжанок кави та 2-3 чашок чаю асоціювалося зі зниженням ризику ішемічного інсульту на 32 % та ризику деменції на 28 % (P=0,002).

Вживання кави окремо або у поєднанні з чаєм також було пов’язане з нижчим ризиком постінсультної деменції.

Серед учасників, які перенесли інсульт протягом періоду спостереження, вживання 2-3 філіжанок кави було пов’язане із 20 % зниженням ризику постінсультної деменції, тоді як для тих, хто пив і каву, і чай (0,5-1 філіжанка кави та 2-3 чашки чаю на день) ризик постінсультної деменції був знижений на 50 %.

Натомість, не було виявлено значного зв’язку між споживанням кави та чаю із ризиком геморагічного інсульту або хвороби Альцгеймера.

Джерела: https://www.medscape.com/viewarticle/963054?src ,

https://www.worldpharmanews.com/research/5858-coffee-and-tea-drinking-may-be-associated-with-reduced-rates-of-stroke-and-dementia

Залишити відповідь