Мозок передбачає ризик розвитку ожиріння?

ОЖИРІННЯ

Фактори ризику ожиріння сімейного походження пов’язані зі змінами функції мозку. Результати дослідження фінських учених показують, що функція нейронних мереж, що регулюють ситість та апетит, змінюється ще до того, як у людини розвинеться ожиріння.

Ожиріння є проблемою, масштаби поширення якої мають тенденцію до збільшення в усьому світі, що обумовлює пошук нових заходів щодо профілактики та лікування. Ожиріння пов’язане зі змінами чутливості мозку до інсуліну і функцій нейромедіаторів, які можуть пояснити підвищений апетит та переїдання.

«Однак досі не було визначено, чи помітні ці зміни в мозку ще до того, як у людини розвинеться ожиріння, і чи збільшать вони ризик ожиріння у майбутньому», – зазначив доктор Тату Кантонен із відділу клінічної медицини Університету Турку (Фінляндія).

У дослідженні Т. Кантонен та колеги вивчали зміни у головному мозку до виникнення ожиріння шляхом оцінки функції інсуліну, опіатної та каннабіоїдної систем за допомогою позитронно-емісійної томографії. У дослідженні взяла участь 41 молода людина з різною кількістю факторів ризику ожиріння.

Результати показали, що сімейні фактори ризику, такі як ожиріння або діабет батьків, були пов’язані зі зміною передачі сигналів інсуліну до мозку учасників дослідження, а також зі зниженням функції опіатної та каннабіоїдної систем.

Таким чином, порушення нейронних мереж, що контролюють насичення та апетит, може спостерігатися ще до того, як у людини розвинеться ожиріння, і ці зміни мозку пов’язані із сімейними факторами ризику ожиріння. Результати показують, що мозок та центральна нервова система є важливими мішенями у лікуванні ожиріння, а отже, можуть мати значення для розробки профілактичних та лікувальних заходів.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211103115454.htm

Залишити відповідь