Фактори ризику ожиріння сімейного походження пов’язані зі змінами функції мозку. Результати дослідження фінських учених показують, що функція нейронних мереж, що регулюють ситість та апетит, змінюється ще до того, як у людини розвинеться ожиріння.
Ожиріння є проблемою, масштаби поширення якої мають тенденцію до збільшення в усьому світі, що обумовлює пошук нових заходів щодо профілактики та лікування. Ожиріння пов’язане зі змінами чутливості мозку до інсуліну і функцій нейромедіаторів, які можуть пояснити підвищений апетит та переїдання.
«Однак досі не було визначено, чи помітні ці зміни в мозку ще до того, як у людини розвинеться ожиріння, і чи збільшать вони ризик ожиріння у майбутньому», – зазначив доктор Тату Кантонен із відділу клінічної медицини Університету Турку (Фінляндія).
У дослідженні Т. Кантонен та колеги вивчали зміни у головному мозку до виникнення ожиріння шляхом оцінки функції інсуліну, опіатної та каннабіоїдної систем за допомогою позитронно-емісійної томографії. У дослідженні взяла участь 41 молода людина з різною кількістю факторів ризику ожиріння.
Результати показали, що сімейні фактори ризику, такі як ожиріння або діабет батьків, були пов’язані зі зміною передачі сигналів інсуліну до мозку учасників дослідження, а також зі зниженням функції опіатної та каннабіоїдної систем.
Таким чином, порушення нейронних мереж, що контролюють насичення та апетит, може спостерігатися ще до того, як у людини розвинеться ожиріння, і ці зміни мозку пов’язані із сімейними факторами ризику ожиріння. Результати показують, що мозок та центральна нервова система є важливими мішенями у лікуванні ожиріння, а отже, можуть мати значення для розробки профілактичних та лікувальних заходів.
Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211103115454.htm